Intentieovereenkomst vastgelegd met gemeente Steenwijkerland
Stichting De Gieterse Koornmeule en de gemeente Steenwijkerland hebben in een intentieovereenkomst vastgelegd, dat ze gaan onderzoeken hoe en onder welke voorwaarden de molen in Giethoorn gerestaureerd kan worden. Onder de monumentale molen zette namens de gemeente wethouder Harmsma en namens de stichting Harm Mol hun krabbel onder de overeenkomst.
Zorgvuldigheid staat voorop
Dat het om veel geld gaat en dat ze hier zorgvuldig mee om moeten gaan, staat voor beide partijen als een paal boven water. Alleen een paar wieken en een kap, zoals de gemeente in eerste instantie opperde, vloekt in de stichting ’s beleving met de cultuurhistorische waarde van de molen. Deze molen zorgde voor brood op de plank bij vele Gietersen en het Gieterse roggebrood was in de wijde omgeving gewild. De invaargrot geeft de molen een uniek karakter. De Gieterse Koornmeule verdient het om volledig hersteld te worden. Bovendien is een molen geen decorstuk, het is een stukje industriële plattelandsontwikkeling.
Mooi financiële start
De bedragen die provincie en gemeente beschikbaar hebben gesteld in de deal Leefbaar Giethoorn zijn een mooi begin, maar om de molen volledig te herstellen zal er meer moeten gebeuren. De gemeente en de stichting gaan de komende tijd onderzoeken onder welke voorwaarden ze begin 2022 tot een realisatieovereenkomst kunnen komen. Giethoorn verdient het om een volledig herstelde korenmolen te hebben. Dan kunnen we weer laten zien hoe belangrijk een molen voor het dorp was en is, aldus een enthousiaste voorzitter.